UnoTelly ile coğrafi sınırları aşmak I: O nedir?

Blog yazmama nedenlerimden birini hayatımın sürekli blog yazmaya yetecek kadar heyecanlı olmaması olarak not etmiştim bir önceki ve aynı zamanda ilk olan blog yazımda. İşte bu monotonluğu atmaya çalışmanın güzel yollarından birisi müzik dinlemek ve dizi / film izlemek.

Bunları yaparken yüzünü batıya dönen her beyaz yakalı gibi ben de ülkemizde çekilen dizilere dudak büküyor, arabesk okuyan sanatçılar jazz ya da blues tınılarıyla eski şarkılarını yorumlamadıkça Türk(iye)[yüksek hassasiyet] müziği dinlemiyorum.

Gerek piratebay’in kapanması gerekse geniş bantın yüksek kotalısını alabilecek kadar zengin [ülkeye özgü zenginlik tanımı] bir insan olduğum için dizi / film / müziği indirmek yerine stream etmeyi tercih ediyorum. Ve işte bu da bizi yazının başlığında da kendisine yer bulan fikri hakların coğrafi sınırlarla olan ilişkisi konusuna getiriyor.

Fikri mülkiyette ülkesellik, aslında fikri mülkiyetin ortaya çıkışı ile yaşıt diyebileceğimiz ve ortaya çıktığı dönemin düşünce yapısı ile de son derece uygun bir prensip [kaynak gösterilmeli]. Hangi dönemde ortaya çıktığı, o dönemde düşünce yapısının ne olduğunu burada anlatmayı çok isterdim de blog yeni okuyucularım da sabırsız olduğu için başka zamana diyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse fikri mülkiyete konu olan herhangi bir eserin, hakları ve hakların kullanımına ilişkin tasarruflar ve sözleşmeler her bir ülkede ayrı ayrı yapılabilir ve bu sayede eser sahibi ve / veya eserin bağlantılı hak sahipleri, eser üzerindeki tasarruflarını ülkeye göre özelleştirebilir. Özetin pratikteki yansıması bir filmin gösterimi her ülkede farklı zaman ve koşullarda olabilir ya da Rusya da 10 liraya satılan bir oyun burada 149.90 olabilir.

Tabi ülkesellik prensibinin temeline bombayı internet ve geniş bant bağlantının ucuzlaması koydu. İnsanların abim Amerika’dan Muddy Waters [ooo blues dinliyoruz galiba Akın Bey] CD’si getirdi diye ayda yılda bir övünebileceği bir noktadan aynı CD’yi tuşa bastıktan beş dakika sonra dinlemeye başladığı bir noktaya gelmesiyle birlikte sektörün kendini adapte etmeye başlaması çok uzun sürmedi.

İlk zamanlarda tüm dünyaya açık olan servisler zaman içerisinde sadece hizmet verilen ülkelere açık olmaya başladılar ve bugün çoğu servis eğer ülkenizde bir ticari model işletmiyorsa sunduğu faydalardan yarar sağlamanıza izin vermiyor. Tabi bunda sadece fikri mülkiyetin değil hak sahibinin yerel iş ortaklarının talepleri, bazı regülasyonların getirdiği endişe, işlem güvenliği kavramının bazı ülkelerde içinin boşaltılması ya da sadece o ülkenin pazar olarak görülmemesi gibi bir çok etmenin de katkısı var.

Evden neden tek tuşla istediğimiz filmi izleyemediğimize yönelik bazı açıklamalar yaptığımıza göre evden nasıl tek tuşla film izleyebileceğimize yönelik açıklamalara gelelim.

Temel olarak ilk aşmanız gereken engel coğrafi sınırları aşmak. Çoğumuzun[kaynak gösterilmeli] film izlemek için yurt dışına taşınması pek mümkün olmadığından -mış gibi yapmamız daha mantıklı olacak. İnsanlarımızın, gündemdeki gelişmelere bağlı olarak ağ mimarisi ile yaşadığı ilişki malumunuz. DNS değiştirmekten başlayıp VPN paketlerini obscure ederek DPI’da takılmasını engellemeye kadar herkes ağ uzmanı oldu.

O yüzden çoğumuz -miş gibi yapmanın en kolay yolunun bir VPN bağlantısına sahip olmak olduğunu biliyor. Aslında VPN’in temel amacı seven iki – ya da daha çok – kalbin, zalim kötü adamlardan korkmadan haberleşmesini sağlamak. Bizse bu güvenli bağlantıyı ya internet sansürlerine takılmadan geçmek ya da coğrafi konumumuzu olduğumuz yerden farklı olarak göstermek için kullanıyoruz. Bu servislerin stream metoduyla çalışan sistemlerle en anlaşamadığı yer ise ne yazık ki hız sorunu. Hem servis veren firmaların ulaşılabilir bir fiyata bu servisi vermek zorunda olması hem çoğu insanın bu servisleri kullanıyor olması gibi sebeplerle VPN üzerinden streaming yapmak yayın kalitesi açısından sizi epey mutsuz edecek bir konu.

İşte unotelly tam olarak burada devreye giriyor ve resmen hayat kurtarıyor. Unotelly aslında DNS sistemi üzerinden çalışan ve son derece akıllıca kurgulanmış bir sistem. Dünyanın dört bir yanında sunucuları olan bu sevimli site üye olduğunuz andan itibaren size en yakın ve görece en hızlı olan iki adet DNS sunucusunun IP numarasını veriyor. Siz de bu IP numaralarını ister bilgisayarınıza isterseniz stream yeteneği olan cihazlarınıza DNS sunucusu olarak giriyorsunuz.

DNS sizin de bildiğiniz gibi sitelere, 123.456.789.000 gibi IP numaraları yerine sevenkalpler.org diye insanın aklında kalabilecek adreslerle ulaşmamızı sağlayan süper bir icat.

Kabaca sistem şöyle çalışıyor. Bilgisayarınızda internete girmenizden sorumlu olan yeşil cüce [kaynak gösterilmeli] siz bir internet sitesinin adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda bilgisayarınıza / modeminize kayıtlı olan DNS sunucusunun sayısal adresine istediğiniz web sitesinin sayısal adresini sorar.

DNS sunucusundaki görevli olan yeşil cüceyse sizin bilgisayarınızdaki cüceye adrese karşılık gelen sayısal adresle cevap verir ve bundan sonra aradaki diğer cücelerin yardımı ile Amerikadaki web sitesi bilgisayarınızın ekranında belirir.

Unotelly’e üye olmadan yurt dışında son derece popüler olan Netflix’in web sitesine gitmeye çalışırsanız Netflixin ülkenizde hizmet vermediğini söyleyen bir mesajla karşılaşacaksınız. İşte unotelly tam olarak hinliğini burada yapıyor. Eğer bilgisayarınıza unotelly’nin DNS sunucusunu girip aynı sayfayı tekrar yüklerseniz bu sefer Netflix sizi hoş geldin diye karşılayacaktır. Zira Unotelly’nin DNS sunucusu sizin yeşil cücenize gerçek netflix.com yerine Unotelly’nin proxy sunucusunun adresini verdiğinden sayfaya girdiğinize netflix sizi hizmet verdiği ülkelerden birinde sanacak ve Hoş Geldiniz diyecektir. Siz de bu sayede netflix üyeliğinize sisteme giriş yapabilecek ve istediğiniz filmi / diziyi izleyebileceksiniz.

Bu dediklerimi VPN ile de yapmanız mümkünken neden unotelly almalıyım diye düşünürseniz iki cevabım olacak. İlki PS3-4, Apple Tv, Boxee, Xbox, Google Player ve Chromecast gibi üstünde VPN istemcisi bulunmayan kapalı kutu cihazları önlerine özel bir router koymadan coğrafi sınırları aştırmanın mümkün olması ikincisi ise Unotelly’nin son derece hızlı CDN’leri sayesinde HD kalitesine yakın bir aktarımın mümkün olması.

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Yazdıklarımın ne kadar uzun olduğuna bakıp uygulama kısmını ikinci bölüme bırakmaya karar verdim. O da en kısa zamanda yayında olacak diye umuyorum!

Akın Ömeroğlu hakkında 21 makale
a lawyer who can sell Linux kernel...

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*